Új válaszok a HTML5 és társai alkotta együttes igazi platformá válásának kérdéseire

Az elmúlt hetekben úgy a .NET fejlesztőket tömörítő devportal.hu, mint a legnagyobb hazai fejlesztői portál, a prog.hu oldalain komoly ellenvetések merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a HTML5 és társai képesek lesznek e valaha igazi fejlesztői platformá válni. Szinte zsigerből jöttek a “szutyok” minősítések mindenre, ami ehhez az új és alakuló szabványkörhöz kapcsolódik. Érdemes legalább az alábbiakkal megismerkedni a probléma súlyának és mértékének megértéséhez:

1. A HTML5 már a januári CES-en központi helyre kerülhet a Microsoft-nál [dec 14.], aminek tükrözött változata a devportal.hu-n itt található (a hozzászólások miatt érdekes).

2. HTML5 és társai lenne az új platform? [dec 14] a prog-hu-n.

Szerencsére azóta két olyan válasz is érkezett erre a roppant fontos stratégiai kérdésre, amelyek igazolják, hogy egyáltalán nem lehetetlen a megfelelő megoldás, mégpedig már az előttünk álló 2011-es évben:

Egyrészt egy start-up cég, a Treesaver megoldotta a WPF-nek megfelelő on-line kiadványminőség elérésének problémáját HTML illetve HTML5 alapokon. Csak ki kell próbálni a http://www.publicintegrity.org/treesaver/tuna/ URL-en megjelent webes publikációt, változtatva az ablak méretét PC/Notebookon/netbookon, vagy megtekinteni azt bármelyik intelligens telefonon. A továbbiakat lásd itt: Treesaver platform web publikációkhoz, illetve részleteiben az angol nyelvű Treesaver: an HTML[5], Javascript and CSS based universal platform for dynamic publications on the web című bejegyzésben.

Másrészt, a Microsoft két napja közzétette a kiadás előtt álló Internet Explorer 9-ben szolgáltatott HTML5 és más új szabványok támogatásának azt a stratégiáját, amivel a “fősodorbeli” fejlesztők számára a lehető legnagyobb stabilitást tudja nyújtani fejlesztéseikhez. Röviden fogalmazva: a termékben a “site-ready”-nek minősített specifikációkat, míg egy külön HTML5 Labs webhelyen a “kísérletinek (experimental)” minősítetteket támogatja a specifikációk alakulását támogató prototípusok formájában. Erről bővebben a "HTML5-labort" nyitott a Microsoft című prog.hu hírben, illetve egy minden fontos részletre kiterjedő és könnyen olvashatóvá tett áttekintés formájában az Assuring HTML5 et al stability for developers à la Microsoft: splitting the evolving specifications into “site-ready” and “experimental” for the years coming című, angol nyelvű bejegyzésben lehet olvasni.

Természetesen most is várom a hozzászólásokat és véleményeket.

Reklámok

Nacsa Sándor névjegye

Lazure Kft. • infokommunikációs felhő szakértés • high-tech marketing • elérhetőség: snacsa@live.com Okleveles villamos és automatizálási mérnök (1971) Munkahelyek: Microsoft, EMC, Compaq és Digital veterán. Korábban magyar cégek (GDS Szoftver, Computrend, SzáMOK, OLAJTERV). Jelenleg Lazure Kft. Amire szakmailag büszke vagyok (időrendben visszafelé): – Microsoft .NET 1.0 … .NET 3.5 és Visual Studio Team System bevezetések Magyarországon (2000 — 2008) – Digital Alpha technológia vezető adatközponti és vállalati szerver platformmá tétele (másokkal együttes csapat tagjaként) Magyarországon (1993 — 1998) – Koncepcionális modellezés (ma használatos elnevezéssel: domain-driven design) az objektum-orientált programozással kombinált módon (1985 — 1993) – Poszt-graduális képzés a miniszámítógépes szoftverfejlesztés, konkurrens (párhuzamos) programozás és más témákban (1973 — 1984) Az utóbbi időben általam művelt területek: ld. lazure2.wordpress.com (Experiencing the Cloud) – Predictive strategies based on the cyclical nature of the ICT development (also based on my previous findings during the period of 1978 — 1990) – User Experience Design for the Cloud – Marketing Communications based on the Cloud
Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s