HTML 5 – a kliensfejlesztés új közös nevezője?

A Win32 vagy 25 éves múltra tekint vissza, ha funkcionális elődjét, a Win16-ot is ide vesszük. Lett légyen szó a különféle C++ változatokról, a Delphi-ről, vagy a Java-ról (hogy a Visual Basic-ről ne is beszéljünk), a Win32 API közvetlenül, vagy közvetve meghatározta mindazt amit a szoftveresek kliens oldalon eddig produkáltak.

Ezután jött a Microsoft .NET, azon belül a Windows Presentation Foundation (WPF), majd a Silverlight mint a kliens oldali API megoldások Win32 után következő hulláma. Legalábbis ezt gondoltuk.

Ehhez képest döbbenetes volt, amikor először egy októberi Gartner rendezvényen Steve Ballmer szó szerint ezt mondta (ld. a 2:00-tól kezdődő részt):

Ha valami univerzálisat akarunk csinálni, akkor nem kérdés, hogy a világ a HTML 5 irányába tart. (If you want to do something that is universal, there is no question, the world is going HTML 5.)

Az igazi döbbenet akkor érte immár az egész fejlesztői szakmát, amikor az egy hónappal ezelőtti Microsoft Professional Developer Conference (PDC) erre teljes gőzzel ráerősített. Lett is ebből nagy kalamajka, mint erről Meghalt a Silverlight? Éljen a Silverlight! című blogbejegyzésében Velvárt András beszámolt.

Pedig megjelentek a HTML 5 előnybe részesítésére utaló jelek már korábban is a Microsoft irányából. Ilyen volt például a kezdő programozók, hobbisták számára készülő WebMatrix nyári bejelentése, a maga HTML generálásra optimalizált, Razor view engine-mével (többek között). A HTML 5 abszolút versenyképes támogatására kihegyezett Internet Explorer 9 szeptemberi megjelenése pedig különösen figyelemfelkeltő volt.

Egy szó, mint száz, váratlanul szembesültünk azzal az elmúlt hetekben, hogy akkor hol van a WPF és a Silverlight helye?

Így némi sokk után kellett ráébrednünk arra, hogy a HTML 5-öt nyugodtan befogadhatjuk a kliensfejlesztés világába.

Egyszerűen azokat a kliensmegoldásokat kell majd Silverlight-ban fejlesztenünk, amelyeket a HTML 5-ben nem tudnánk, WPF-ben pedig azokat, amiket Silverlight-ban nem lennénk képesek, vagy legalábbis nem a legnagyobb hatékonysággal. Maga a Microsoft is így tesz. Kiváló példája ennek a már említett WebMatrix, amit mindösszesen hat fő fejleszt, mégpedig idén január óta.

Mindemellett, ha a Microsoftnál bármilyen értelemben háttérbe szorulna a HTML 5 miatt a Silverlight, akkor a szintén új, Visual Studio LightSwitch miért lenne éppenséggel a Silverlight alkalmazásokra kihegyezve?

A Silverlight-ról ugyanakkor azt is tudjuk, hogy mennyire HTML barát.

Egyszóval azért HTML 5 az új stratégiai központ, mert:

  1. felülről kiterjeszthető (amire szükség van úgy a gazdagabb API támogatás, mint a kliens device-ok sokfélesége, embedded, TV stb. igényesebb támogatása miatt): a HTML barát Silverlight (Moonlight) és az ilyen fejlesztések stratégiai ezközrendszere a Visual Studio LightSwitch
  2. ez a kiterjesztés még jobban kiterjeszthető, ha kell és/vagy ésszerű: a WPF felülről “rokona” a Silverlight-nak (mint ahogyan a Visual Studio Pro/Team System a LightSwitch-nek).

Persze nem könnyű éppen a Microsofttól elfogadni egy ilyen radikális váltást. Nem volt véletlen a devportal.hu-n lezajlott vita, sem annak mai napig tartó folyományai:

No és persze az sem véletlen, hogy az üggyel maga a HVG is részletesen foglalkozott:

Ez utóbbit azért is érdemes elolvasni, mert a Microsoft Magyarország egyedül itt nyilatkozott meg hivatalos formában, a szakértő Bátorfi Zsolt alapos szakmai megnyilvánulásain keresztül.

Nektek (mint a legkülönfélébb kliensfejlesztési technológiák híveinek a prog.hu-n) mi a véleményetek?

Mindenesetre lesz egy különleges Silverlight FireStarter esemény december 2-án azoknak, akik a felülről való kiterjeszthetőség iránti Microsoft elkötelezettség legutóbbi állapotát szeretnék megismerni (az adás nyilvános).

Reklámok

Nacsa Sándor névjegye

Lazure Kft. • infokommunikációs felhő szakértés • high-tech marketing • elérhetőség: snacsa@live.com Okleveles villamos és automatizálási mérnök (1971) Munkahelyek: Microsoft, EMC, Compaq és Digital veterán. Korábban magyar cégek (GDS Szoftver, Computrend, SzáMOK, OLAJTERV). Jelenleg Lazure Kft. Amire szakmailag büszke vagyok (időrendben visszafelé): – Microsoft .NET 1.0 … .NET 3.5 és Visual Studio Team System bevezetések Magyarországon (2000 — 2008) – Digital Alpha technológia vezető adatközponti és vállalati szerver platformmá tétele (másokkal együttes csapat tagjaként) Magyarországon (1993 — 1998) – Koncepcionális modellezés (ma használatos elnevezéssel: domain-driven design) az objektum-orientált programozással kombinált módon (1985 — 1993) – Poszt-graduális képzés a miniszámítógépes szoftverfejlesztés, konkurrens (párhuzamos) programozás és más témákban (1973 — 1984) Az utóbbi időben általam művelt területek: ld. lazure2.wordpress.com (Experiencing the Cloud) – Predictive strategies based on the cyclical nature of the ICT development (also based on my previous findings during the period of 1978 — 1990) – User Experience Design for the Cloud – Marketing Communications based on the Cloud
Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s