HTML5 ==> komponálhatóság majd UX; SL/WPF ==> UX majd software engineering

A “HTML5 vagy Silverlight vagy WPF? Ez az igazi kérdés vagy más?” (ld. http://nacsasandor.spaces.live.com/blog/cns!32691270B1DA3553!491.entry) bejegyzésem visszhangja is komoly volt. Jelenleg 781-en látták, érdemben 10-en vettek rész az összesen 23 hozzászólás keretében lezajlott vitában, amit egyébként jelen bejegyzés végén rendezett formában és az én kiemeléseimmel együtt könnyen át lehet tekinteni (ld. a bejegyzés végén található MELLÉKLET-et). Maximálisan érdemes!
Megjegyzés: a linkek sajnos csak az eredeti http://nacsasandor.spaces.live.com/blog/cns!32691270B1DA3553!492.entry helyen használhatók. Kattints oda! 

A vita mindent bejárt, kivéve azt a kérdést, hogy a HTML5 kontra Silverlight kontra WPF e az igazi kérdés. Ezért itt most táblázatos formában részlezetezem, hogy milyen kimenetre számítottam akkor, amikor továbbmenve a Microsoft által mondottak és a W3C: Hold off on deploying HTML5 in websites [Oct 6] kinyilatkoztatás együtteséből következő megközelítésen (ld. a “HTML5 vagy Silverlight vagy WPF? Ez az igazi kérdés vagy más?” 1. és 2. pontjait) a következő, most már nyilvánvalón túl lakonikus megállapítást tettem:

Még az 1/ szerinti 2-3 év távlatában sem az a döntő, hogy Silverlight vagy WPF, mivel mind a “premium medium scenarios & business applications”, mind a “complex ISV apps” esetében a döntő eszköz maga az Expression Blend, azon belül is a SketchFlow.

Erre egyedül Velvárt András reagált, mondván miért ez lenne a döntő, hiszen a SketchFlow-val mindent lehet prototípizálni, amit egyébként egy másik megoldással, a Balsamiq-kal is lehet.

Minderre vonatkozóan a következő táblázatban foglalnám össze részletezésemet, illetve Bandinak szóló válaszomat:

Prio

HTML5 [+CSS3+EcmaScript+SVG+JSON+… ]:
Következő generációs website /webalkalmazás

Silverlight / WPF [+ …]:
Következő generációs
gazdag kliens MS platformon
(MS remény: ugyanúgy „industry-standard” lesz, mint a Wintel/Win32)

#1

Komponálhatóság, részekből való összeszedés/összeállítás, “komponálás” 
– a „szedd magad” mozgalom (ld. korábbi PHP) újabb, most már szoftver mérnökileg is megalapozott (*) hullámának keretében
(ld. az Outercurve Foundation ún. ASP.NET Open Source Gallery –jének NuGet [korábban NuPack] package management, Orchard CMS, MVC Contrib, WebForms MVP és ASP.NET AJAX Library (korábban AJAX Control Toolkit) projektjeit, amelyek a Microsoft saját ASP.NET MVC, Razor és WebMatrix, valamint a hagyományos ASP.NET WebForms projektjeinek kiegészítése, illetve átdolgozásai az ún. foundations kategóriában

User Experience (UX)
– SketchFlow és Expression használatával végzett UX tervezési menetek, a megrendelővel való folyamatos egyeztetési, pontosítási és jóváhagyási iterációk keretében mielőtt maga a szokásos software engineering munka megkezdődne
(ld. Sample Pack-ek a http://nibblestutorials.net/ -en)

#2

User Experience (UX)
– amihez kell, hogy a SketchFlow-n túl más eszköz fejlesztésével is jó ideje foglalkozon a Microsoft, pl. a jelenlegi Expression Web továbbfejlesztésével (mellesleg a jelenlegi eXweb már a megfefelő és igen sokak által használt Adobe termékekkel való együttes használat irányát vette fel)
– jelenleg egyébként nincsenek HTML5 [+…] szintű „authoring” eszközök a piacon

Software Engineering
– pl. Domain Driven Design (DDD) alapokon álló eszközrendszerrel és csoportmunka praxissal
– lehet persze bármilyen megközelítés, ami jól beleillik a Visual Studio Team System által támogatható megoldások körébe. különösképpen annak leginkább perspektivikus, ún. value-up ideológiájú szemléletébe
– lehet ezektől eltérő, de korszerű .NET eszközökkel és framework-ökkel végzett, egyéni/kiscsoportos megoldás is

#3 Szabványok használata (**) Innováció (**)
#4 Tartalom Maximális felhasználói elégedettség
#5 Böngésző, mint egyetlen, univerzális eszköz Különböző formájú és formátumú eszközök széles választéka

(*) Bármennyire is ellenszeves lehet egy igazi szoftver mérnök számára mindaz, amit a PHP világban tapasztal, el kell ismernie, hogy óriási befolyással voltak az ottani módszerek, megközelítések az elmúlt 10 év websitejainak, webalkalmazásainak robbanásszerű előretérésében. (Olyannyira, hogy ezzel a korszerű szoftver mérnöki megközelítése szinte versenyezni sem tudtak.) Ennek alapja a széles tömegek által viszonylag könnyen elsajátítható, kompozíciós rendszerben rejlett, amit – találóan – „szedd magad”-szerűen (Bátorfi Zsolt kedvenc szavajárása) használnak ki hihehetlen hatékonysággal a PHP (valójában Drupal stb.) „fejlesztők”. Ennek a megközelítésnek ráadásul komoly előzménye volt a Clipper-es világban, legfeljebb ott a fejlesztő még elsősorban a saját korábbi kódjainak „szedd magad” újrafelhasználásával volt meglepően hatékony. Itt már a közösségi alapokra helyeződött minden, ami – nem véletlenül – nagyságrendekkel hatékonyabb.
(**) Silverlight/WPF esetében ezért is jellemző probléma ahhoz hasonló dolgok megvalósítása, mint a webes linkeké és az elektronikus dokumentumoké.

A fenti táblázatból többminden látható. Például az, hogy a software engineering helyett olyan konstrukciós rendszerben gondolkodik a HTML5-nél a Microsoft, amely a korábbi webes világban jól bevált tradíciókat (PHP világ stb.) viszi tovább most már mérnökileg is teljesen átgondolt, magasabb minőségi szintre. Ugyancsak lényeges különbség a prioritások terén van. A HTML5 és környező technológiai összetevőin [+CSS3+EcmaScript+SVG+JSON+…] alapuló munkákhoz a következő generációs műszaki alapok kimunkált változataira, az ún. foundations-ökre alapul a fejlesztési munka, és ennek minél hatékonyabb és teljesebb szintje az elsődleges prioritás. Mondhatnánk itt az zajlik, ami évekkkel ezelőtt Team Systems esetében történt. A másik, software engineering oldal sajátos, kiegészítő terep a most nagy-nagy fejlődésnek induló infokommunikációs felhő folyamatos továbbépítése, majd évtizedek múltán esedékes kiteljesítése szempontjából. Itt a sajátos, kiegészítő jelleg miatt is, no meg a Team System elterjedése és érett funkcionalitása miatt az elsődleges a User Experience, hiszen a software engineering “adva van”. Persze ez azt is jelenti, hogy versenyképes csak az a fejlesztés lesz (már 1-2 év múlva!), ahol legalább annyi user experience szakember dolgozik, mint software engineer. És persze van még további három prioritás amit itt fejtenék ki részleteiben, remélem elég nyilvánvaló, hogy mire is gondolok.

ELKÉPZELHETŐ, HOGY A MICROSOFT PONTOSAN EBBEN GONDOLKODIK?

Teljes mértékben, és ez három héten belül ki is fog derülni, mert legkésőbb november 20-án a Microsoft-nak színt kell vallania. Ekkor lesz ugyanis a Windows 25 éves jubileuma, amire hihetetlen titokzatosággal, de jól kimutathatóan készülnek, mégpedig kulcsfontosságú partnereikkel, az Intellel és a Dellel, sőt más partnerekkel is együttesen.

Ennek részleteiről angol nyelvű blogom tegnapi, “Windows 7 tablets/slates with Oak Trail Atom SoC in December [Nov 1]” bejegyzésében olvashattok. Ld. http://lazure2.wordpress.com/2010/11/01/windows-7-tabletsslates-with-oak-trail-atom-soc-in-december/.

Tehát mindent hamarosan egyértelműen látni fogunk.

MELLÉKLET

A “HTML5 vagy Silverlight vagy WPF? Ez az igazi kérdés vagy más?” hozzászólásainak összegzése, rendezett formában (a kiemelések tőlem vannak):

pifta:

Akkor most mi van? Nem érdemes WPF-el és Silverlight-al több ( 4 -5 ) évre előre tervezni? Eddig ismerkedtem vele, de ha értelmetlen, akkor nem ölök több energiát bele…

Turoczy Attila: … mindenképpen érdemes! Jó a HTML5 de ahogy az előző blogban is volt egy jó kulcsmondat. "Ez nem csoda eszköz"

vbandi: Silverlight / WPF még mindig a legjobb választás "vastag" alkalmazásoknak és médiának. dokumentumoknak, web site-oknak, blogoknak, fórumoknak marad a HTML. Igazából eddig is ezt mondtuk.

vbandi:

Sanyi, nem értem, hogy miért a SketchFlow lenne a döntő eszköz? Azzal ugyanúgy lehet webes, Silverlight, sőt akár iPhone appot is prototipizálni. Mint ahogy a Balsamiq-al is, ami egyáltalán nem MS technológia.

Tóth Viktor:

Lehet, hogy 4-5 év múlva nem lehet majd használni a wpf-et vagy silverlight-ot, de a jövő havi lakástörlesztőt az ebben a hónapban megírt progiból kell fizetni, és ma még ezzel a kettővel lehet fejleszteni (egyéb más mellett)

Filozófálgatni meg találgatni lehet, hogy mi lesz a jó, de gyakorlati szempontból nekünk, halandóknak majdnem mindegy. Egy dolog úgyis biztos: az elkövetkező 4-5 évben egy másfél méter magas könyvhalmot el kell olvasni, hogy az ember tudja tartani a tempót. Most hogy ez a könyvhalom a HTML5-ről, SL8-ról vagy akármi másról szól a gyakorlat szempontjából teljesen mindegy. Én három éve azt sem tudtam, mi az a silverlight meg WCF, WPF…

[ld. vitazáró véleményét a legvégén, mondván “láttunk már párszor univerzális megoldásokat”, vagyis láttunk már karón varjút]

oO7Emil:

Szerintem amúgy lehet úgy is nézni a dolgot, hogy az hogy a Silverlight -ot átrakják webről a kliensre az egy nagyon szép gesztus a teljesen nyílt szabványokra épülő web felé és talán egy kis rejtett utalás, hogy ők még időben kiugranának a süllyedő hajóból (de ezt már csak én látom így valószínűleg :D) Én azért nagyon remélem, hogy a Silverlight csapat nem fogja szónélkül hagyni ezt az idióta HTML5 mániát, mert ha most tényleg ez a hulladék lesz a next gen appok platformja akkor azzal kb 10 évet vissza is léptünk a technikában…

Így is épp hogy ki tudnak erőszakolni a mobilokból 1-2 napos üzemidőt… ha most minden HTML5 -ből meg javascript -ből lesz, akkor az egy iszonyítos visszalépés lesz… pár órás üzemidő (persze használat mellett) és ezzel együtt is lájtosabb/szegényesebb UX

Azt is érdemes lenne még megemlíteni, hogy az Adobe is nagyon hasonló húzással állt elő mint a Microsoft…

megoldották, hogy flash helyett lehessen HTML5 -öt exportálni és a flash -t pedig elmozdították az eszközök/kliensek irányába… most jelentették be az új Adobe AIR -t (talán 2.3), hogy jön a legkülönfélébb platformokra (telefon, tablet, tv, pc)…

vbandi: Nyugi, nem fogja az SL csapat ezt szó nélkül hagyni. A PDC keynote óta verjük a fejüket, és ők is érzik (sőt, még feljebb is az MS-ben), hogy NAGYON félresikerült a kommunikáció. Hamarosan reagálni fognak, csak abban reménykedem, hogy elég hangosan.

h742890: azt nem tudom, hogyan sakkoztad ki, hogy html5-tel alacsonyabb lesz az üzemidő. esélyes, hogy inkább fordítva lenne. de eleve nem értem, hogy jönnek ide a telefonok, mert úgy nagyjából zéró számú telefon használ silverlight-ot jelenleg.

azt se értem, hogy miért tartod a html5-öt technikai visszalépésnek. mihez képest? a html4-hez? nem valószínű. a silverlight-hoz? ahhoz mi köze (azon kívül, hogy ballmer és tsai ezt-azt belevízionálnak)? html5-ben nem alkalmazásokat fogsz írni, hanem pl. videomegosztó oldalakat, amihez a flash, silverlight az ágyúval verébre tipikus esete. márpedig a flash-t is az esetek 90%-ában videomegosztó oldalakra lövik fel, 9%-ban meg bárgyú, alacsony színvonalú játékokhoz. a maradék 1% elmegy azokra, akik szerint a csilivili menü egy kötelező jellegű dolog. na ezekre tökéletes lesz a html5 (talán a játékra marad a flash/sl).

te meg írhatod tovább az *igazi* alkalmazásaidat sl-ben/wpf-ben.

Turoczy Attila: h742890 WP7 pl Silverlightot használ. No nem webre, de az attól még silverlight.

A HTML5 elég durva kis eszköz lesz, ezt nem csak belevizinálják. Nézd meg ezt az oldalt pl itt semmi flash, sl nincs sima html5 www.nevermindthebullets.com az IE9 testdriveon meg találsz jópár elég meggyőző példát. Fejlesztési modell szempontjából viszont érdekes lesz mert kb minden JavaScript. Mondjuk az se olyan bonyolult, de azért JavaScript.

oO7Emil: Attila: megnéztem az oldalt (IE9 beta)… az az egyszerű kis banner gyönyörűen meg is ette a procim 70-80% -át (2.2GHz Core 2 Duo, VGA pedig egy DX10 -es GeForce 8600M GT)…

Az IE9 TestDrive oldalon is az a csónakos demó… nem egy bonyolult valami csak egy fix animáció, és ezen képes mondjuk a chrome erősen meghasalni és csak 20-30 fps -t produkálni…

Meg még régebben láttam (szintén nagy hűhóval hype-olva) egy chrome -ben futó html5 alapú 3D engine -t… hát így utólag visszagondolva, az előző hozzászólásomban lehet hogy még nagyon finom voltam, hogy a HTML5 10 év visszalépés… van az 20 is…

És oké, értem ezek extrém dolgok hogy játékot írni benne, de ha csak azt a kifinomult elegáns design -t amit silverlightban out-of-the-box kapsz (egy gomb fölé viszed az egeret és nem csak megváltozik de fade-elve változik meg a színe, meg ugye fluid move behavior, stb stb) azt html5 -ből (illetve hát a motor részét javascript -ből) kihozni kín szenvedés még egy jólmegtermedt asztali gépnek is…

Turoczy Attila: oO7Emil, nálam sok min[den]nel volt baja az IE9 betanak (köztük minden 2 percben lefagy) de teljesítmény ügyileg nem volt gond vele. Nálam nem igazán terhelte meg a gépet.

Nem hiszem h visszalépés lenne. Ám igen, nem mindent kapunk meg a HTML5-től, de ettől szerintem egy igazán pöpec kis technológia az.

LCoder:

Ezzel szerintem a Microsoft aláírta a halálos ítéletét. A html5 ugyanis a Google terepe, a Chrome-é és a Chrome OS-é. Ez pedig hosszú távon szépen meg fogja ölni a vastagklienst. És egy Chrome OS mindig is olcsóbb lesz mint az IE + windows kombó. Azaz a kicsi kínai a 30 dolláros eldobható konzoljába a Chrome OS-t fogja építeni, az átlag end-júzer pedig ezt fogja megvenni. Akkor is, ha a win+ie kombó 10%-kal gyorsabb lesz-amit egyébként kétlek.

Az meg már megint másik kérdés, hogy a szép új webes világban a felhasználó kiszolgáltatottabb lesz mint valaha, és igen hamar vissza fogja sírni a boldog kétezres éveket amikor még a szoftvergyártókkal csak addig volt kapcsolatban amíg megvette a szoftvert…

Janka János:

Nekem nem fáj a szívem emiatt. Egész kellemesen "csalódtam" most az ASP.NET 4.0 (MVC 3) és JQuery párosba. Élesbe használom egy nagyszabású projektben és mivel elég jól értek a WPF-hez is, látom azt, hogy mik a határok és kotárlok, de az-az igazság, hogy simán megcsinálom benne ugyanazt, amit WPF-ben és nem tart sokkal több ideig. Viszont eredményét tekintve populárisabb, keresőbarát, és nem utolsó sorban akárcsak MVVM esetén, jól tesztelhető és átláható lesz az egész. Ok, nem lesznek animációk, meg 3D, de őszintén, a felhasználók hány százalékát érdekli ez? Nekik ez egyáltalán nem számít. A lényeg, hogy egy kattintásra, könnyen kezelhetően, a böngészőbe minden fajta telepítés nélkül menjen minden. Ha ez megvan, megvannak a csilliók is a számlán. 😀

LacKoder:

Én szerintem meg ha rám hallgattok, programozónak MINDEN EGYES script-nyelv egy rémálom (kis agyhalállal fűszerezve), mert normális programozó ADATTÍPUSOK-kal dolgozik, és nem midenrejóváltozókkal, gyűlöli az UI-t leíró nyelvezetben a kiértékelő kiértékelő csodasnipetteket (lásd pl: EVAL()), a táblázatos felépítést, CSS-t, és miden olyan szutykot, amit végülis azért találtak ki az idők során, hogy a LYNX szépen fusson ilyen-olyan-amolyan, csilivili kinézetű, browsernak nevezett, de valójában az eredeti HTML alapjaira épülő szutyok technológia. Én a PHP-tól is sírógörcsöt kapok, Action Script jajne!, és sorolhatnám… persze, nem lehet megváltani a világot Silverlighttal és WPF-fel, de urambocsá a programozás alapjait azért teljesítsük már a 21 században, és ne azért használjunk rég elkorhadt fapados kivitelü nyelvezeteket, "mert a szerveren az nem megy!" Hát menjen! Hajrá Azure! HTML5-ben meg kódoljon, akinek két anyja van

LCoder: @LacKoder: Ez pontosan így van. Az egész html-javascript-php csoda kiagyalóit úgy kellett volna kirúgni  a programozás alapjai vizsgáról hogy a lábuk se érje a földet. Az hogy a guglinek sikerül ezt az izét letolnia a világ torkán az emberiség szégyene.

Péter:

én webprogramozó vagyok (még 🙂 )

és amit tudok a html5-ről:

– video tagan kívül szinte semmi foradalmit dolgot nem hordoz pláne ha még valaki emléxik az embed tagre akkor aztán pláne nem (ami legalább mindent vitt a böngészőben ha a gépen offline is lelehetet jatszani a video-t pl: quicktime vagy média player codec-el stb…)

– még nincs végelegesítve, sem kiadva szóval nem tekinthető szabványnak (legjobb tudomásom szerint ezért sem támogatja az ie)

– sokan összekeverik a WEBGL-el ami viszont igencsak forradalminak tűnik DE nagyon sok forradalmi megoldás nem váltotta be a hozzá fűzöt reményeket azaz nem volt rá valós piaci igény

szerintem: a html5 a css3-al (plusz 1 rakat javascript) egy újabb lépés a RIA weboldalak felé DE soha nemfogja kiszorítani a flash-t vagy a silverlight-ot mert pl a video tag csak videó lejátszásra lesz való, de mi van ha szinkron nyelvet vagy feliratot akarok variálni vele? szóval még a videós piacról sem fogja nagyon kiszorítani a többit pláne hogy ha a fene fenét eszik is sokan nem fognak ogg-be videókat felrakni max csak lesz 1 kis gomb ha nagyon akarod akkor nézd abba….

szóval a html5 jó cucc lesz remélem el fog terjedni de ez is csak 1 újabb szabvány ami bővíti a html korlátait de forradalminak vagy világrengetőnek nem nevezném semmiképpen sem.

Bárdos Péter:

Nekem ez az egész vita fáj. ASP.NET fejlesztő vagyok, legutóbb pont JQuery + HTML segítségével raktam össze modális képgalériát, és a végén azt éreztem hogy király vagyok… És rá kellett jönnöm, hogy ez szánalmas, mert ha nem HTML környezetben csináltam volna, akkor a kutyát nem izgatta volna fel, mert lerak az ember egy ilyen kontrolt, ráhúz egy olyat, és megy minden a maga útján. Az, hogy valamit meg lehet valahogy oldani, meg az, hogy gyorsan, robosztusan, szépen meg lehet csinálni az két külön dolog.

Mint webalkalmazás fejlesztő a hideg ráz ki a gondolattól, hogy jön a HTML 5, mert én csak annyit látok, hogy a div helyett mostmár van nav meg menu meg minden egyéb elem, aminek majd lehet újra tanulni, hogy melyik böngészőben miért nem megy jól. A gradiensekkel is tök jó, hogy a szabvány: css szinten gradient-et kérne, de a google az webkit-gradientre csinálja amit kell, a másik meg másra -> még nem is végleges, de látni, hogy azon problémák, amik eddig a szabvány HTML fejlesztésben voltak ezután sem fognak megoldódni. Arról nem is beszélve, hogy az ASP.NET + HTML5 megint érdekes kérdés lehetne, gondolom szokjak át MVC-re.

Szintén szép dolog, hogy az emberek úgy beszélnek a HTML5-ről, mint hogy holnaptól azt kell imádni. És ekkor jön a pofon, hogy az ügyfél még mindig veri az asztalt az IE6 miatt. És én mondhatom, hogy már nem támogatja az MS, hogyha céges policy, stb megköveteli IE 6-ot (Konkrétan tudok olyan nemzetközi cégről).

Reméltem, hogy eljön az az idő, amikor eléggé elterjed az SL, hogy már nem kell ezen problémázni, erre jön HTML 5 és mindenki átpozícionál, hanyat esik, stb. Pedig egy ASP.NET előnye mostanában már nem abban volt, hogy annyira extrémen mást lehetne csinálni, mint HTML4 + jquery segítségével, egyszerűen csak abban, hogy robosztus és gyorsan lehet fejleszteni. Persze nekem a legkevésbé fájdalmas a váltás én eddig is HTML-tem, ezután is azt fogok, csak jelezném, hogy szerintem nem ez az egészséges irány. Az SL-ben az a jó, hogy ott fejleszteni kell. A HTML írásakor meg van egy olyan görcs az emberben, hogy én ezt most leírom, és mi fog történni ha jön új verziója a böngészőnek, vagy ha kolléga véletlen létrehoz egy classt, mert nem veszi észre, vagy ha…

De most komolyan! Mérnök ember vágyik HTML programozásra? (Független attól, hogy szívesen csinálom, meg tök jó, szerintem nem ez a helyes irány)

Tóth Viktor:

[ld. indító véleményét az eleje tájám, mondván “Lehet, hogy 4-5 év múlva nem lehet majd használni a wpf-et vagy silverlight-ot, de a jövő havi lakástörlesztőt az ebben a hónapban megírt progiból kell fizetni”] 

Azért láttunk már párszor univerzális megoldásokat:

1996: mindenki azt hitte, hogy az összes számítógépen, sőt még a villanykapcsolókban is JAVA lesz.Azt gondolták, a PC-nek vége, minek lokális cucc, minden jön szerverről, kliensnek elég egy egyszerű java futtató (ismerős az architektura?)

1998: egy csomó szoftverház olyan ablakkezelőt használt, ami egyformán fut windows, linux, meg egyéb oprendszereken, mert mi van ha oprendszer vált a user. Szerintem azóta is sírnak, hogy beszívatták magukat.

2000: a PKI-tól volt hangos a világ. Mindenkinek aláírókulcs, titkosító kulcs, és itt a szép új biztonságos világ. Még én is elhittem, hogy mindenhol a PKI-s smartkártyámmal fogok vásárolni, ajtót kinyitni, meg levelet digitálisan aláírni. Jelentkezzen, akinek van ma PKI-s kártyája.

Aztán persze volt olyan, ami elterjedt, mint XML.

Emiatt én kevésbé hajlanék jósolgatásra. Másrészt, szoftveres szakemberek vagyunk. Ez az emberiség azon rasztja, akik pár napon belül készek arra, hogy értsenek bármihez, a könyveléstől kezdve az orvosi műszerekig. Minek aggódni, hogy HTML5 vagy silverlight? Tudni fogjuk, és kész… 😀 Az más kérdés, hogy szeretni fogjuk-e…

Reklámok

Nacsa Sándor névjegye

Lazure Kft. • infokommunikációs felhő szakértés • high-tech marketing • elérhetőség: snacsa@live.com Okleveles villamos és automatizálási mérnök (1971) Munkahelyek: Microsoft, EMC, Compaq és Digital veterán. Korábban magyar cégek (GDS Szoftver, Computrend, SzáMOK, OLAJTERV). Jelenleg Lazure Kft. Amire szakmailag büszke vagyok (időrendben visszafelé): – Microsoft .NET 1.0 … .NET 3.5 és Visual Studio Team System bevezetések Magyarországon (2000 — 2008) – Digital Alpha technológia vezető adatközponti és vállalati szerver platformmá tétele (másokkal együttes csapat tagjaként) Magyarországon (1993 — 1998) – Koncepcionális modellezés (ma használatos elnevezéssel: domain-driven design) az objektum-orientált programozással kombinált módon (1985 — 1993) – Poszt-graduális képzés a miniszámítógépes szoftverfejlesztés, konkurrens (párhuzamos) programozás és más témákban (1973 — 1984) Az utóbbi időben általam művelt területek: ld. lazure2.wordpress.com (Experiencing the Cloud) – Predictive strategies based on the cyclical nature of the ICT development (also based on my previous findings during the period of 1978 — 1990) – User Experience Design for the Cloud – Marketing Communications based on the Cloud
Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s