Mennyire pozícionálták újra a Silverlight-ot?

A PDC10-en a keynote hivatalos előadói Steve Ballmer és Bob Muglia. A téma cimkéi: WP7, Windows Azure, Cloud, Silverlight, .NET. Ez nyilván fontossági sorrendet is kifejez. (Egyébként ajánlom a 3d party PivotViewer Sampler használatát a PDC10 Agenda Collection használatára: PDC10 agenda collection, további infó: http://xpert360.wordpress.com/2010/10/27/adventures-with-pivotviewer-part-4-augmented-pdc10-reality-pivot-the-agenda/. Ugyancsak ajánlom a Silverlight Live smoothstreaming-es, ún Interactive Media Player-en élőben nézni a PDC10 keynote-ot, este 6-tól. Mindezt jól bemutatja a tegnapi Interactive Media Player to Bring PDC to Developers Worldwide c. sajtóközlemény.)

Általános megjegyzés: a bejegyzést a devportal-on olvasóknál sajnos nem működnek a linkek, pedig itt végképp fontosak, ezért javaslom, itt térjenek át eredeti bejegyzésemre, ami a http://nacsasandor.spaces.live.com/blog/cns!32691270B1DA3553!479.entry címen található.

Egy hete volt egy A Mastermind Interview With Steve Ballmer, CEO, Microsoft a Gartner Symposium ITxpo 2010 rendezvényén. Ezen a HTML5 <-> Silverlight <-> Adobe_felvásárlás kérdésre Ballmer azt mondta (a YouTube-on közzétett felvétel 2:00 időpontjától kezdődően), hogy:

 1. Eredetileg a Silverlight-ot “broad platform”-ként pozicionálták [ez alatt szerintem a korábbi RIA irányt kell érteni].
 2. Mostanra megváltoztak a dolgok. Ha valami univerzálisat akarunk, akkor világos, hogy a HTML5 az egész világ számára a fő irány [a korábbi RIA irány helyett, gondolom én].
 3. Viszont értelme volt átpozicionálni (“repurpose”) a Silverlight-ot, mint kliens platformjuk fontos részét. Az ok: az embereknek kliens alkalmazásokra van szükségük: a telefonon, a TV eszközökön, a PC-ken.

Szószerint:
"[2:18] If you want to do something that is universal, there is no question, the world is going HTML5… The world is just pushing down that HTML5 path, and so are we… The Silverlight technology started out just as this cross-platform, cross-browser indepent runtime … What we’ve really done [with Silverlight] in very good ways is to repurpose it as an important part of the client platform. … so yes, you will embrace HTML5, but it’s also clear people want client apps. They want client apps on phones, they want them on TV devices, they want them on PCs … So we’re dedicated to Silverlight, but with a little different concept …., and we’re embracing HTML5."

Egy nappal később jelent meg a Channel 9-on a Silverlight TV 50: The State of Silverlight with Scott Guthrie c. felvétel, aminek legvégén Guthrie azt fejti ki a Silverlight <-> HTML5 kérdésre vonatkozóan, hogy:

 1. A felhasználókkal/vevőkkel való érintkezési pontok számát tekintve valóságos robbanás volt az elmúlt időszakban. Egyre újabb és újabb eszközök, TV stb. Erre a Microsoft válasza az volt, hogy erősen invesztált a HTML5-be. A Microsoft nagy híve a szabványos dolgoknak.
 2. Ugyanakkor vannak gyártóspecifikus technológiák is, és persze vevői igények a lehetőségek legjobb kihasználására. A telefon, a mobil eszközök és ehhez hasonló dolgok esetében a Silverlight ezért egy nagy megkülönböztető összetevő (differentiator) a Microsoft számára. Még az asztali gép böngészője szempontjából is nagy megkülönböztető összetevő a Silverlight.
 3. A megkülönböztetés jegyei: … smooth streaming … rich LOB apps (gazdag üzleti alkalmazások) …
 4. Minderre azért is szükség van, hogy a fejlesztőknek több opciójuk legyen … eredményesebbek lehessenek munkájuk pénzzé tételében (monetizing)

Szóval érdemes lesz odafigyelni. Különösen, ha ezen túlmenően a Lesz-e Windows Pad 7, Windows TV 7, Windows Slate 7 ez itt a kérdés-re is választ kapunk.

Maga Guthrie egyelőre még sehol sem szerepel. Nyilván “betételőadóként” fogjuk látnia keynote-ban.

Reklámok

Nacsa Sándor névjegye

Lazure Kft. • infokommunikációs felhő szakértés • high-tech marketing • elérhetőség: snacsa@live.com Okleveles villamos és automatizálási mérnök (1971) Munkahelyek: Microsoft, EMC, Compaq és Digital veterán. Korábban magyar cégek (GDS Szoftver, Computrend, SzáMOK, OLAJTERV). Jelenleg Lazure Kft. Amire szakmailag büszke vagyok (időrendben visszafelé): – Microsoft .NET 1.0 … .NET 3.5 és Visual Studio Team System bevezetések Magyarországon (2000 — 2008) – Digital Alpha technológia vezető adatközponti és vállalati szerver platformmá tétele (másokkal együttes csapat tagjaként) Magyarországon (1993 — 1998) – Koncepcionális modellezés (ma használatos elnevezéssel: domain-driven design) az objektum-orientált programozással kombinált módon (1985 — 1993) – Poszt-graduális képzés a miniszámítógépes szoftverfejlesztés, konkurrens (párhuzamos) programozás és más témákban (1973 — 1984) Az utóbbi időben általam művelt területek: ld. lazure2.wordpress.com (Experiencing the Cloud) – Predictive strategies based on the cyclical nature of the ICT development (also based on my previous findings during the period of 1978 — 1990) – User Experience Design for the Cloud – Marketing Communications based on the Cloud
Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Mennyire pozícionálták újra a Silverlight-ot? bejegyzéshez

 1. György szerint:

  12.30 PM-től a Channel9 csatornán lesz egy Ask the Gu! session.

 2. Sándor szerint:

  Értse a 12:30 PM alatt mindenki az ottani (Seattle) dél fél egyet, ami itt 9 órával előrébb, vagyis este fél 10-kor van!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s